ΠΑΕ ΧΑΝΙΑ

Ιστορία του Κισσαμικού

Η Ιστορία του Κισαμικού

 

Ο Ποδοσφαιρικός & Γυμναστικός Σύλλογος Κισαμικός ιδρύθηκε επίσημα το 1926. Χρώματά του είναι το μπλε και το άσπρο, ενώ έμβλημά του το δελφίνι, που καθιερώθηκε τα τελευταία τριάντα χρόνια. Ανεπίσημα η ομάδα υπήρχε από το 1912 και είναι μια από τις πιο ιστορικές ομάδες της Κρήτης, αλλά και της Ελλάδας.

Τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του ‘30 δίνει κάποιους ανεπίσημους αγώνες όπως και μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Σε επίσημο πρωτάθλημα της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Χανίων (Γ’ Κατηγορία) ο Κισαμικός παίρνει μέρος για πρώτη φορά το 1966-67 οπότε και κατακτάει τον τίτλο. Το 1968 ουσιαστικά δεν έγιναν αγώνες καθώς η χούντα διαλύει μια σειρά από ιστορικά σωματεία, κυρίως της πόλης των Χανίων.

 

Τα δύο επόμενα χρόνια ο Κισαμικός μετέχει στη Β’ Κατηγορία όπου το 1969-70 τερματίζει τέταρτος και… τελευταίος και υποβιβάζεται στην Γ’. Την επόμενη χρονιά με 11 βαθμούς κατακτάει τον τίτλο μπροστά από Ατρόμητο, Γρανίτη και την περίοδο 1971-72 πανηγυρίζει ένα ακόμα τίτλο, αυτή τη φορά στην Β’ Κατηγορία με αποτέλεσμα τον επόμενο χρόνο (1972-73) να κάνει την παρθενική του εμφάνιση στην Α’ Κατηγορία. Εκεί τερματίζει 6ος και για τα επόμενα τέσσερα χρόνια επιστρέφει στην Β’ Κατηγορία. Το 1976-77 η ομάδα του Καστελλίου αναδεικνύεται πρωταθλήτρια στον 2ο όμιλο της Β’ Κατηγορίας μετά από έναν αγώνα – θρίλερ στον οποίο επικράτησε με 2-1 με αντίπαλο τον Ατρόμητο Μάλεμε. Το γκολ που έκρινε τον αγώνα πέτυχε ο Σπύρος Σκαράκης στην εκπνοή.

 

Τα πρώτα θετικά σημάδια

Την περίοδο 1977-78 ο Κισαμικός τερματίζει 7ος στην Α’ Κατηγορία, ενώ την επόμενη περίοδο (1978-79) έρχεται η πρώτη μεγάλη διάκριση όταν ο Κισαμικός κάνει για πρώτη φορά την εμφάνισή του σ’ ένα τελικό κυπέλλου ΕΠΣΧ. Απέναντί του βρίσκεται ο Κρητικός Αστέρας και η κανονική διάρκεια του τελικού, που διεξήχθη στο γήπεδο του Γαλατά, λήγει με τις δύο ομάδες ισόπαλες με 1-1 (το γκολ του Κισαμικού είχε πετύχει οΚώστας Τσιμπογιάννης με απ’ ευθείας εκτέλεση φάουλ). Ωστόσο, στο β’ ημίχρονο της παράτασης ο Κρητικός Αστέρας με δύο γκολ του Σπύρου Δαπόντα παίρνει προβάδισμα δύο τερμάτων (3-1), για να διαμορφώσει το τελικό 3-2 και πάλι ο Κώστας Τσιμπογιάννης με απ’ ευθείας εκτέλεση φάουλ.

 

Την περίοδο 1979-80 ο Κισαμικός τερματίζει 7ος, όμως την επόμενη περίοδο (1980-81), με τον καθηγητή φυσικής αγωγής του Γυμνασίου Κισάμου Νίκο Ροβύθη στην τεχνική ηγεσία, φτάνει μια ανάσα από τον τίτλο. Μετά από ένα συναρπαστικό πρωτάθλημα τερματίζει στην 1η θέση ισοβαθμώντας με τον Μινώταυρο, ωστόσο –και ενώ οι δύο ομάδες προετοιμάζονται για αγώνα μπαράζ- ο τίτλος τελικά καταλήγει στον… Πλατανια που κέρδισε τρεις αγώνες στα χαρτιά μετά την λήξη του πρωταθλήματος!!! Να σημειώσουμε ότι εκείνη την περίοδο ο Κισαμικός αγωνίστηκε στους περισσότερους αγώνες του έχοντας τη συμπαράσταση εκατοντάδων φίλων του. Είναι χαρακτηριστικό ότι στον τελευταίο εκτός αγώνα του με αντίπαλο τον Κρητικό Αστέρα διατέθηκαν τέσσερα λεωφορεία για την μεταφορά των φιλάθλων. Ωστόσο, εκείνος ο αγώνας ήταν αυτός που στέρησε από την ομάδα του Καστελλίου τον τίτλο καθώς ηττήθηκε από τον βαθμολογικά αδιάφορο Κρητικό Αστέρα, ενώ με νίκη ή ισοπαλία ο Κισαμικός θα κατακτούσε την πρώτη θέση.

 

Στα… τάρταρα

Τα επόμενα χρόνια της δεκαετίας του ’80 ο Κισαμικός βρίσκεται μεταξύ της 4ης και της 6ης θέσης, ενώ το 1986 θα βρεθεί και πάλι στον τελικό του Κυπέλλου Χανίων. Δεν θα καταφέρει όμως ούτε αυτή τη φορά να κατακτήσει το τρόπαιο καθώς απέναντί του έχει την ισχυρότερη τοπική ομάδα εκείνης της δεκαετίας, τον Μινώταυρο, από τον οποίο ηττάται με 2-0.

 

Την περίοδο 1986-87 άρχισε μια –σύντομη αλλά μάλλον χρήσιμη για τη συνέχεια- κατρακύλα. Εκείνη την περίοδο τερματίζει 15ος και υποβιβάζεται στη Β’ Κατηγορία, ενώ την επόμενη χρονιά (1987-88) θα έρθει νέα ψυχρολουσία καθώς για ένα βαθμό θα μείνει 11ος και θα γνωρίσει νέο υποβιβασμό, επιστρέφοντας μετά από 18 χρόνια στην Γ’ Κατηγορία.

 

Η αντεπίθεση και η καταξίωση

Ο νέος υποβιβασμός αφύπνισε τους κυανόλευκους που μέσα σε δύο μόλις χρόνια επέστρεψαν στη μεγάλη τοπική κατηγορία διαγράφοντας παράλληλα μια εξαιρετική πορεία. Ταυτόχρονα, ανέδειξαν μια μεγάλη φουρνιά νεαρών ποδοσφαιριστών οι οποιοι τα επόμενα χρόνια συγκρότησαν ένα αξιόμαχο σύνολο.

 

Με… συνοπτικές διαδικασίες λοιπόν ο Κισαμικός κατέκτησε αήττητος τόσο τον τίτλο της Γ’ Κατηγορίας το 1988-89, όσο και αυτόν της Β’ την επόμενη περίοδο (1989-90).

 

Την πρώτη περίοδο επανεμφάνισης του στην Α’ Κατηγορία τερματίζει 5ος επί 18 ομάδων αποδίδοντας εξαιρετικό ποδόσφαιρο. Η πρώτη μεγάλη… έκρηξη ήρθε δυο χρόνια αργότερα (1993-94) οπότε και ο Κισαμικός, μετά από ένα συναρπαστικό πρωτάθλημα, κατακτάει τον παρθενικό του τίτλο στην Α’ Κατηγορία μετά από πολύ σκληρή μονομαχία με τον Παγχανιακό. Οι δύο ομάδες ισοβάθμησαν στους 87 βαθμούς όμως ο Κισαμικός υπερτερούσε στα μεταξύ τους παιχνίδια (2-2, 4-1). Αξίζει να σημειωθεί ότι το μεγάλο ντέρμπι Κισαμικού – Παγχανιακού (4-1) που διεξήχθη στο γήπεδο Κολυμπαρίου (έδρα του Κισαμικού εκείνη τη χρονιά), παρακολούθησαν περισσότεροι από 2.500 φίλαθλοι, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων ήταν Κισαμίτες! Πρόκειται για ένα μοναδικό ρεκόρ προσέλευσης φιλάθλων στα χρονικά του τοπικού ποδοσφαίρου, το οποίο δεν αναμένεται να καταρριφθεί.

Η πρώτη εμφάνιση του Κισαμικού στα Εθνικά πρωταθλήματα (Δ’ Εθνική) το 1994-95 ήταν απόλυτα ικανοποιητική άσχετα αν δεν κατάφερε λόγω αναδιαρθρώσεων να παραμείνει.

Τερμάτισε 13ος επί 19 ομάδων από την Κρήτη και την Αττική με 14 νίκες, 3 ισοπαλίες και 19 ήττες με 46-55 γκολ. Την περίοδο εκείνη υποβιβάστηκαν οι 12 από τις 18 ομάδες του Ομίλου! Στον όμιλο εκείνο συμμετείχαν ομάδες που στο άμεσο μέλλον διέγραψαν αξιοσημείωτη πορεία (Εργοτέλης, Μαρκό, Ηλυσιακός κ.α.)

  

Άμεση επιστροφή στη Δ’ Εθνική 

Στην επάνοδο της στα τοπικά πρωταθλήματα η ομάδα της Κισάμου κατακτά την 5η θέση στην Α’ Κατηγορία, όμως την επόμενη χρονιά (1996-97) πανηγυρίζει για δεύτερη φορά την κατάκτηση του πρωταθλήματος με 78 βαθμούς και φθάνει πολύ κοντά στο νταμπλ όμως το εμπόδιο της ΑΕΧ στον τελικό του κυπέλλου ΕΠΣΧ ήταν αξεπέραστο (ηττήθηκε με 4-1). Η δεύτερη παρουσία του Κισαμικού στην Δ’ Εθνική (1997-98) δεν ήταν ανάλογη της πρώτης καθώς τερμάτισε 17ος επί 18 ομάδων με 21 βαθμούς (5 νίκες, 6 ισοπαλίες, 23 ήττες και 20-78 γκολ).

 

Η κατάκτηση του Κυπέλλου

Την επόμενη χρονιά (1998-99) ο Κισαμικός τερματίζει 1ος στον Β’ όμιλο της Α’ Κατηγορίας Χανίων. Όμως στους τελικούς των πλέι όφ αν και ξεκίνησε νικηφόρα την σειρά των αγώνων με αντίπαλο την Ιωνία 2000 τελικά έχασε τον τίτλο μέσα στο Καστέλλι σ’ ένα επεισοδιακό παιχνίδι που δεν έληξε ποτέ! Ωστόσο, εκείνη τη χρονιά κατέκτησε το πρώτο –και μοναδικό μέχρι σήμερα- Κύπελλο Χανίων μετά από έναν συγκλονιστικό τελικό με αντίπαλο τον Παγχανιακό. Η κανονική διάρκεια του αγώνα έληξε 1-1 και η παράταση 2-2. Τελικά ο Κισαμικός κατέκτησε το Κύπελλο στα πέναλτι (6-5).

 

Στην πρώτη συμμετοχή του στο κύπελο Ερασιτεχνών Ελλάδος αποκλείει με 1-0 τον Κόρφο Ελούντας πριν βγει νοκ- άουτ στη Χερσόνησο από τον τοπικό Ολυμπιακό.

 

Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω

Το τρένο του Κισαμικού κινείται πλέον στις ράγες των διακρίσεων, με την ομάδα του Καστελλίου να διαγράφει μια εξαιρετική 20ετη πορεία (που ξεκίνησε το 1993 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα). Μια πορεία που τον καθιέρωσε –μαζί με τον Μινώταυρο και την Ιωνία 2000- ως τις καλύτερες Χανιώτικες ομάδες αυτών των 20 χρόνων στα τοπικά πρωταθλήματα.

Την περίοδο 1999-2000 ο Κισαμικός πραγματοποιεί αρκετά καλή εμφάνιση και τερματίζει 2ος, δεν έχει όμως την ανάλογη παρουσία και στον όμιλο τίτλου καθώς καταλαμβάνει τελικά την 8η θέση.

 

Το 2001 με 7 νίκες, 1 ισοπαλία, 1 ήττα και 22-6 γκολ τερματίζει ξανά 2ος στην πρώτη φάση (Β’ Όμιλος), τρεις βαθμούς πίσω από το θεωρητικό φαβορί τον Θησέα. Όμως στον Όμιλο Τίτλου είναι ασυγκράτητος: Αήττητος σε 18 αγώνες, καταλαμβάνει όχι μόνο την 1η θέση αλλά αφήνει 7 βαθμούς πίσω του τον Θησέα παίρνοντας την διαφορά εκείνη που τον αναδεικνύει πρωταθλητή χωρίς να χρειαστούν πλέι – οφ.

 

Ακολουθούν τα μπαράζ για την άνοδο στην Δ’ Εθνική όπου ο Κισαμικός με κεκτημένη ταχύτητα πανηγυρίζει την κατάκτηση της 1ης θέσης στον 2ο Όμιλο της ΣΤ’ Περιφέρειας και την επάνοδό του μετά από 4 χρόνια ξανά στα Εθνικά πρωταλήματα.

 

Τα αποτελέσματά του στα μπαράζ: Κισαμικός – Επισκοπή 3-0, Ατρόμητος Αγίου Γεωργίου Χίου – Κισαμικός 0-0, Επισκοπή – Κισαμικός 3-1, Κισαμικός – Ατρόμητος Χίου 3-1.

 

Ωστόσο, η τρίτη παρουσία του στο πρωτάθλημα της Δ’ Εθνικής (περίοδος 2001-2002) απέφερε… τραυματικές εμπειρίες, καθώς ο Κισαμικός τερμάτισε τελευταίος (μεταξύ 16 ομάδων), συγκεντρώνοντας μόλις 7 βαθμούς (2 νίκες, 1 ισοπαλία, 27 ήττες, τέρματα 18-89).

 

Μόνιμος πρωταγωνιστής

 

Την δεκαετία 2002 – 2012 ο Κισαμικός άγγιξε πολλές φορές τον τίτλο και την άνοδο στο Περιφερειακό πρωτάθλημα, όμως για διάφορους λόγους δεν κατάφερε να υλοποιήσει τον στόχο του νωρίτερα από το 2012.

 

Να πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά:

 

Επιστρέφοντας στην Α’ Κατηγορία Χανίων, μετά την τρίτη συμμετοχή του στη Δ’ Εθνική, κατετάγη δεύτερος με 80 βαθμούς, όμως πολύ μακριά από την πρωταθλήτρια Ιωνία 2000 που εκείνη την περίοδο (2002-2003) κατέκτησε δια περιπάτου τον τίτλο.

 

Τις δύο επόμενες περιόδους ο Κισαμικός έφτασε ισάριθμες φορές στη βρύση αλλά νερό δεν ήπιε. Με πολλούς νεαρούς ντόπιους ποδοσφαιριστές στη σύνθεσή του κατέγραψε δύο εξαιρετικές πορείες. Όμως…! Την περίοδο 2003-2004 έπεσε θύμα ενός πέρα για πέρα άδικου συστήματος διεξαγωγής του πρωταθλήματος, καθώς έχασε τον τίτλο από τον Μινώταυρο που σε α’ και β’ φάση συγκέντρωσε οκτώ βαθμούς λιγότερους από την ομάδα του Καστελλίου! Στην α’ φάση ο Κισαμικός αναδείχθηκε πρώτος και αήττητος στον Α’ Όμιλο με 48 βαθμούς (15 νίκες, 3 ισοπαλίες), όμως στη β’ φάση μια ήττα από τον Μινώταυρο ήταν αρκετή να του στερήσει τον τίτλο. Τελικά στη β’ φάση έμεινε δεύτερος με 22 βαθμούς (7 νίκες, 1 ισοπαλία, 1 ήττα).

 

Την περίοδο 2004-2005 έγινε ένα από τα πιο ενδιαφέροντα πρωταθλήματα Α’ Κατηγορίας με τέσσερις ομάδες να διεκδικούν τον τίτλο μέχρι τις τελευταίες αγωνιστικές. Τελικά στην κορυφή ισοβάθμησαν με 85 βαθμούς ο Κισαμικός και ο Ηρακλής Νεροκούρου με τον δεύτερο να επικρατεί στον αγώνα μπαράζ που ακολούθησε και να παίρνει το εισιτήριο για το Περιφερειακό. Ωστόσο, ο Κισαμικός είχε μια ακόμη ευκαιρία να ανέβει στο Περιφερειακό καθώς ακολούθησαν μπαράζ μεταξύ των δευτεραθλητών της Κρήτης. Ο Κισαμικός αντιμετώπισε στο ουδέτερο γήπεδο της Σοχώρας Ρεθύμνου τον ΕΓΟΗ. Παρ’ ότι αγωνίστηκε αποδεκατισμένη η ομάδα του Καστελλίου κατάφερε να προηγηθεί με 2-0 στο ξεκίνημα του αγώνα, όμως οι Ηρακλειώτες κατάφεραν τελικά να γυρίσουν τον αγώνα και να πάρουν τη νίκη.

 

Οι τέσσερις επόμενες περιόδοι είχαν για τον Κισαμικό τη μορφή ανασυγκρότησης. Έτσι, την περίοδο 2005-2006 τερμάτισε 11ος με 43 βαθμούς και την επομένη 14ος με 29 βαθμούς. Όσον αφορά την περίοδο 2007-2008 κατετάγη 11ος σε 16 ομάδες συγκεντρώνοντας 34 βαθμούς, ενώ την επομένη 7ος με 19 βαθμούς.

 

Από την περίοδο 2009-2010 φάνηκαν τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης με τον Κισαμικό να τερματίζει 2ος στον Όμιλο Τίτλου με 37 βαθμούς, τέσσερις πίσω από τον πρωταθλητή Πανακρωτηριακό. Μάλιστα, διεκδίκησε τον τίτλο μέχρι το τέλος, όμως το ισόπαλο αποτέλεσμα του ντέρμπι με την ομάδα του Ακρωτηρίου ήταν καθοριστικό.

 

Την περίοδο 2010-2011 ο Κισαμικός έφτασε ακόμη πιο κοντά στον τίτλο, όμως επαναλήφθηκε ότι είχε συμβεί την περίοδο 2003-2004. Η ομάδα του Καστελλίου ήταν πρώτη και χωρίς βαθμολογική απώλεια στην α’ φάση (9 νίκες σε ισάριθμους αγώνες), όμως στη β’ φάση οι ήττες από Ιωνία 2000 (κυρίως) και Μινώταυρο του στοίχησαν την πρώτη θέση. Στη β’ φάση είχε 16 νίκες και 2 ήττες (48 βαθμοί), όμως έμεινε ένα βαθμό πίσω από τον Μινώταυρο.

 

 

 

Η… μεγάλη επιστροφή

 

Η περίοδος 2011-2012 ήταν αναμφίβολα η καλύτερη της τελευταίας δεκαετίας για τον Κισαμικό καθώς επιτεύχθηκε τόσο ο στόχος της κατάκτησης του τίτλου όσο κι αυτός της ανόδου στη Δ’ Εθνική μέσω των αγώνων μπαράζ. Στην α’ φάση της Α’ Κατηγορίας Χανίων ο Κισαμικός πανηγύρισε –όπως και την προηγούμενη περίοδο- εννέα νίκες σε ισάριθμους αγώνες, όμως αυτή τη φορά δεν ήταν διατεθειμένος να… διαπραγματευτεί τον τίτλο στη β’ και καθοριστική φάση όπου πέτυχε 17 νίκες και είχε μόλις μία ισοπαλία. Πρωταθλητής και αήττητος με ένα εντυπωσιακό συνολικό ρεκόρ (26 νίκες και 1 ισοπαλία σε 27 αγώνες), πέτυχε τον… μισό του στόχο.

 

Στους αγώνες μπαράζ που ακολούθησαν μεταξύ των άλλων τριών πρωταθλητών της Κρήτης, ο Κισαμικός υλοποίησε τον άλλο μισό στόχο του, αφού κατάφερε να πάρει την 1 θέση στην βαθμολογία συγκεντρώνοντας 12 βαθμούς (3 νίκες, 3 ισοπαλίες) και να εξασφαλίσει την 4η άνοδο του στην Δ’ Εθνική.

 

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΟΥΝΤΑΚΗΣ

(Τα στοιχεία αντλήθηκαν από το Αρχείο της εφημερίδας «Νέοι Ορίζοντες»). 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

13 Σεπ 2014

Υμνος

ΧΡΥΣΟΙ ΧΟΡΗΓΟΙ

Xrysoi-Xorigoi

Carwiz